E-commerce: cum sa creezi un canal de vanzari eficient, pentru dezvoltarea magazinului tau online
Fie ca il numim canal de marketing, sales funnel, palnie de vanzari sau canal de vanzari in comertul online, acest concept din marketing ilustreaza traseul pe care clientii dvs. il fac de la primul contact cu marca dvs. pana la achizitia propriu-zisa. Acesta include, pastrarea clientilor, revanzare, vanzarea combinata si eventuale abonamente la serviciile oferite de platforma d-voastra.
Un canal de conversie tipic pentru comertul electronic implica patru etape. In fiecare etapa, consumatorul ia decizii pe baza perceptiei sale asupra marcii, produsului si competitiei.
Daca parcurgeti fiecare etapa a canalului de conversie, afacerea d-vs. va genera mai multe venituri. Iata care sunt aceste etape:
Etapa 1: Constientizarea
In etapa de constientizare, consumatorii devin constienti de marca dvs. In acest punct, ei accepta faptul ca au nevoie sa rezolve o problema sau sa atinga un obiectiv, asa ca sunt in cautarea de solutii.
Acesta este momentul in care brandul dvs. trebuie sa iasa in evidenta si sa arate ca poate rezolva acea problema. De aceea, aceasta etapa se dovedeste atat de critica.
Pentru stadiul de constientizare, brandul nostru trebuie sa denote profesionalism dar si generozitate. Aratati ca sunteti generos in a renunta la informatii gratuite, cum ar fi postarile de pe blog, webinarele, rapoartele si ghidurile.
Etapa 2: Interes
Acum ca ati starnit interesul, nu puteti lasa clientul sa plece. Continuati sa ii oferiti valoare educationala, astfel incat sa ramana interesat de produsele dvs si sa fie in contact permantent cu brandul dvs.
Replicati aceasta strategie prin distribuirea continua de articole, webinare, infografice relevante, pe toate retelele sociale, creand in acelasi timp continut mai util pentru blogul dvs. In acelasi timp, trebuie sa pastram legatura cu audienta si prin intermediul email marketingului si postand videoclipuri pe YouTube.
Etapa 3: Dorinta
Cand brandul dvs. se bucura de interesul clientilor, este momentul sa creati dorinta, sa induceti sentimentul de nevoie. Discutati despre beneficiile produsului dvs. – nu despre caracteristicile acestuia – pentru a va face potentialii clienti sa-si doreasca acele beneficii si implicit, produsul/serviciul nostru, care le poate oferi ceea ce-si doresc.
Apple face acest lucru intr-un mod foarte frumos. Compania nu vorbeste despre specificatii plictisitoare (caracteristici); in schimb, ii spune in mod constant publicului ca produsele sale sunt elegante, usor de utilizat si sigure. Concentrati-va mesajele de marketing asupra modului in care consumatorul va beneficia in cele din urma.
De aceea, in loc sa va concentrati asupra a ceea ce oferiti, spuneti cititorului cum va beneficia de pe urma a ceea ce oferiti.
Etapa 4: Actiunea
Acum ca ati parcurs aceste trei etape, este timpul sa inchideti vanzarea. Cum faceti asta? Indemnati-va potentialii clienti sa va adauge produsul in cosul de cumparaturi, sa introduca informatiile de plata si sa dea clic pe “Cumparati acum”.
Oferirea unui ghid concret despre finalizarea comenzii este importanta, deoarece il va ajuta pe client sa vizualizeze cat de simplu poate intra in posesia produsului/serviciului nostru si implicit, sa-l determine sa cumpere cel putin un produs.
Concluzie
In medie, un magazin online convinge doar aproximativ 3% dintre vizitatorii site-ului sa cumpere macar un produs din oferta sa. Insa noi credem ca se poate mai bine de atat.
De aceea, este important sa examinati procesul de plata de la inceput la sfarsit. Ce ar putea face pe cineva sa-si abandoneze cosul de cumparaturi? S-ar putea sa fie campuri inutile, costuri de livrare ascunse sau lipsa metodelor alternative de plata. Secretul sta deseori in detalii, iar supervizarea acestor detalii ar putea asigura succesul afacerii dvs. online.