Ghid Email Marketing: Notiuni introductive

Ghid Email Marketing: Notiuni introductive

Chiar si cea mai buna strategie de email marketing incepe cu alegerea unui serviciu de email marketing, stabilirea unui plan de generare de noi abonati si intelegerea modului in care sa trimiteti in mod legal email-urile.

Alegeti-va un furnizor de servicii de email

Primul pas in a incepe cu email marketing-ul este sa alegeti un software de marketing prin email prin care veti incepe sa va construiti lista. Exista multe instrumente robuste si eficiente de email marketing, din care sa alegeti, deci nu va lasati prinsi in alegerea instrumentului perfect. Puteti oricand sa schimbati furnizorii de pe linie. In schimb, alegeti o solutie bine evaluata care sa se potriveasca nevoilor dvs. (de exemplu, preturi, editori de drag-and-drop, sabloane de email etc.), apoi incepeti sa trimiteti email-uri si sa castigati bani.

Cateva dintre solutiile populare include Mailchimp, Constant Contact si GetResponse.

Incepeti sa construiti lista de email-uri

Intrebati orice proprietar de afaceri online despre cel mai mare regret de marketing pe care il au si multi va vor spune ca nu au inceput sa colecteze adrese de email din ziua 1. Invatati din aceasta greseala frecventa si incepeti sa va cresteti lista abonatilor cat mai curand posibil, chiar inainte de a va lansa afacerea dvs.

Un element cheie pe care trebuie sa il cunoasteti inainte de a incepe sa va construiti lista de email-uri este ca aveti nevoie de permisiunea clientilor de a continua. Pentru a face acest lucru, abonatii trebuie sa se “inscrie” la newsletter-ul dvs. si exista o serie de modalitati pe care le puteti pune in practica pentru a incuraja aceasta actiune.

1.Configurati o pagina de lansare

Desi validarea reala a produselor necesita clienti platitori, avand o lista de email activa, plina de potentiali clienti, este secundara.

Inainte de a va deschide oficial portile catre clientii platitori, configurati o pagina de destinatie de baza in domeniul dvs., care invita vizitatorii sa fie informati introducand adresa lor de email. Scrieti o copie care sa descrie ce este interesant cu privire la produsul dvs. viitor si sa oferiti stimulente puternice, in cazul in care acest lucru este sensibil (de exemplu, clientii early-bird, inscrisi pentru precomenzi, primesc 25% reducere in ziua lansarii).

2.Colectati email-urile din vanzari si conturile clientilor

Conturile clientilor sunt valoroase pentru companii, deoarece acestia solicita cumparatorilor sa ofere informatii relevante, inclusiv adresa lor de email, si sa faca mai usor de urmarit istoricul achizitiilor. Dezavantajul este ca multi clienti considera ca este frustrant sa creeze un cont pentru o singura destinatie de cumparaturi. Un compromis util este oferirea optiunii de a crea un cont dupa ce a fost plasata prima comanda a unui client.

3.Plasati formularele de inscriere pe site-ul dvs.

Pentru a va creste lista, trebuie sa ii rugati pe oameni sa se inscrie direct. Deci, se poate spune ca cel mai bun loc este acela in care sunt deja implicati, pe paginile relevante din magazinul online/blog-ul dvs. Asigurati-va ca nu compromiteti design-ul site-ului dvs. si lasati o prima impresie proasta. Incercati sa plasati mai intai formularele de inscrie in aceste locatii:

  • Antentul dvs., navigarea sau subsolul. Desi aceste locatii vor avea probabil rate de conversie globale mai mici decat o pagina de destinatie dedicata, numarul de abonati pe care ii genereaza se va adauga in timp, mai ales daca oferiti un stimulent ca o reducere pentru prima comanda facuta de un client nou.
  • Pagina dvs. “Despre noi”. In calitate de comerciant Bob Frady: “Clientii nu se inregistreaza pentru email, se inregistreaza pentru brand-ul dvs.” Email-ul este doar un mecanism – brand-ul si ofertele dvs. reprezinta coloana vertebrala a propunerii dvs. de valoare si un stimulent al abonatului de a va da adresa de email. Daca pagina dvs. “Despre noi” isi desfasoara activitatea prin vanzarea viziunii companiei dvs., este un loc minunat pentru a incuraja clientii sa se aboneze.
  • Blog-ul sau paginile de resurse. Daca utilizato marketing-ul prin continut pentru a va educa clientii si pentru a va clasifica in motoarele de cautare, deja atrageti potentialii clienti care cauta informatii, astfel incat includerea unui formular de inscrierie orientat in linie sau in bara laterala a blog-ului dvs. va poate ajuta ii introduceti in baza de date.
  • Un formular pop-up. Incercati sa setati ferestrele pop-up care se declanseaza unui vizitator, astfel incat sa nu intrerupeti experienta lor. Exit-pop-up-urile de intentie se afiseaza numai atunci cand un vizitator isi indeparteaza mouse-ul de pe site-ul dvs., spre bara de cautare sau inapoi, oferindu-le a doua sansa de a se inscrie la newsletter-ul dvs.

4.Accelerati inscrierile cu magneti de captare

Prea des, intreprinderile online isi asuma ideea de a afisa un simplu formular ca un motiv destul de convigator pentru ca oamenii sa se aboneze. Marketing-ul este despre mesagerie si masurare, iar ”primirea email-urilor saptamanale” nu este un mesaj convingator.

Considerati crearea unei oferte reale ca un stimulent suplimentar pentru inscrierea vizitatorilor in lista. Iata cateva abordari incercate si functionale:

  • Oferiti oferte exclusive si reduceri. Aveti grija cu reducerile: acestea va pot afecta marjele prin invatarea clientilor in asteptarea intotdeauna a ofertelor. Reducerile fac adesea un sens financiar daca pastreaza o perspectiva pe care o veti pierde oricum, ceea ce inseamna ca acestea pot fi un motivator solid pentru a atrage clientii sa isi lase emal-urile.
  • Desfasurati tombole sau concursuri. Desi concursurile pot aduce o multime de inscrieri, dezavantajul este persoana pe care o atrageti cautand lucruri gratuite. Utilizati o tombola pentru crearea unei liste, dar nu va bazati pe ele pentru a creste o audienta ngajata pe termen lung.
  • Accesul la continut educational. Anumite produse de consum beneficiaza de impartasirea unui context suplimentar cu clientii. Luati in considerare producerea unei bucati libere de continut care contine valoare tangibila pentru clientii dvs. tinta si le va pune intr-un cadru de cumparare psihologic. Cei mai buni magneti de captare de conversie ofera ceva ce vizitatorii pot aplica imediat si care evidentiaza o diferenta pe care produsul dvs. o poate umple.

5. Solicitati email-uri in persoana

Exista o valoare ascunsa in abordari mai putin scalabile pentru colectarea email-urilor, in special optiunile disponibile in lumea fizica. Daca vindeti produsele prin magazine pop-up, luati comenzi unice de la prieteni sau aveti deja un magazin fizic, veti intalni o serie de oportunitati de a solicita direct clientilor email-uri.

Aceeasi idee se aplica apelurilor fizice la actiune: insertiile de ambalare si cardurile mici livrate cu comenzi pot include reduceri sau oferte pentru clientii care se intorc la magazin – trebuie doar sa creati o pagina separata pe care clientii sa o poata accesa introducand link-ul din insertia in browser.

Trimiteti email-uri in mod legal

Email marketing-ul este un exemplu de “permis de introducere pe piata” – un termen alcatuit de Seth Godin, marketer si autor de bestselling – ceea ce inseamna ca oamenii pot opta sau nu din relatia lor cu brand-ul dvs. asa cum va place. Relatia pe care o construiti cu lista dvs. de email trebuie sa se bazeze pe permisiune; nu doar din punct de vedere al marketing-ului, ci si din punct de vedere juridic.

Daca neglijezi legea, te poti confrunta cu amenzi grave. Pentru a incepe, familiarizati-va cu urmatoarele reguli si reglementari:

  • CAN-SPAM. Controlul Actului de asalt al pornografiei si marketing-ului nesolicitat. CAN-SPAM stabileste reguli in jurul email-ului comercial.
  • GDPR. Regulamentul general privind protectia datelor este menit sa protejeze datele personale ale persoanelor din Uniunea Europeana.
  • CASL. Legislatia canadiana anti-spam. Ajuta la protejarea canadienilor, asigurand in acelasi timp ca intreprinderile pot continua sa concureze pe piata globala.

Disclaimer: Materialul utilizat in acest ghid este doar pentru scopuri informationale si nu constituie consultanta juridica. Daca aveti intrebari specifice legate de legalitatea trimiterii de email-uri, consultati un avocat specializat in acest domeniu.