Cum te ajută aplicațiile low-code și no-code

Platformele low-code și no-code reprezintă soluțiile moderne de a dezvolta aplicații, chiar dacă utilizatorul nu știe să scrie coduri. Ele vin ca răspuns la creșterea explozivă a cererii de software.

Experții estimează că peste 500 de milioane de aplicații și servicii digitale vor fi dezvoltate și implementate până în 2023. Vorbim de același număr de aplicații care au fost dezvoltate în ultimii 40 de ani.

Numărul de dezvoltatori de software nu poate crește într-un ritm care să țină pasul cu cererea de soluții. Companiile nu pot pregăti toți angajații să devină dezvoltatori de software. Pot însă apela la platformele de dezvoltare low-code și no-code.

Simplificare pentru orice nivel de calificare

Echipele de dezvoltare pot construi rapid aplicații folosind instrumente de proiectare vizuală cu caracteristici logice simple și o interfață drag-and-drop în loc de limbaje de codare extinse. Aceste instrumente intuitive permit utilizatorilor fără cunoștințe formale de codificare sau dezvoltare de software sa creeze aplicații în multe scopuri, cum ar fi aplicații mobile și aplicații de afaceri.

Utilizatorul unei platforme low-code sau no-code va crea propriul software prin desenarea unei diagrame de flux. Ulterior, platforma transpune informațiile din diagrama de flux în cod. Această simplificare sprijină dezvoltarea și implementarea de aplicații de afaceri pentru dezvoltatorii de orice nivel de calificare.

No-code presupune abilități tehnice reduse

Deși termenul este „no-code”, în spatele unei platforme de acest tip sunt munți de coduri scrise de dezvoltatori experimentați. Totodată, aceasta sintagmă ține mai mult de marketing, ceea ce înseamnă că instrumentul este destinat dezvoltatorilor neprofesioniști, care au puține abilităti tehnice, potrivit Gartner.

Instrumentele no-code sunt de obicei comercializate către dezvoltatori cetățeni sau non-dezvoltatori. Aceștia pot dezvolta soluții cu cunoștințe tehnice minime.  Totuși, instrumentele no-code nu oferă prea multe opțiuni de personalizare a produsului. Deci, dacă îți dorești ca produsul să îți poarte „amprenta”, atunci va trebui să scrii un cod.

Solutii rapide cu ajutorul aplicatiilor low-code

Instrumentele low-code se adresează dezvoltatorilor profesioniști, dar nu necesită să fii expert în codificare pentru a le utiliza. Un dezvoltator junior sau un utilizator tehnic de afaceri poate fi foarte productiv cu o platformă de dezvoltare low-code.

Șefii departamentelor IT caută soluții rapide pentru automatizarea proceselor afacerii. Această transformare digitală trebuie să se încadreze într-un budget și să aducă beneficii în timp scurt. Astfel, instrumentele low-code și no-code sunt soluții optime de reducere a costurilor și creștere a eficienței.

Gartner estimează că, până în 2024, dezvoltarea aplicațiilor low-cod va fi responsabilă pentru mai mult de 65% din activitatea de dezvoltare a aplicațiilor.

Avantajele platformelor low-code și no-code

Motivul principal este rapiditatea. Crearea de aplicații folosind metode și modele vizuale este mai rapidă decât dezvoltarea prin scrierea de coduri. Având capacități de modelare vizuală, platformele cu cod redus utilizează componente încorporate pentru a reprezenta orice informație într-o formă care poate fi citită de oricine – de la utilizatorii obișnuiți de afaceri fără abilități tehnologice până la dezvoltatorii profesioniști.

Instrumentele low-code și no-code oferă funcționalitate OOTB (out-of-the-box). Această funcționalitate elimină nevoia de a construi module de bază pentru aplicații create de la zero. De exemplu, unele platforme low-code includ module pentru gestionarea datelor sau aplicații orientate către client. Asemenea aplicații asigură gestionarea serviciilor sau gestionarea proceselor de vânzare.

În plus, modulele preconfigurate au funcții comune necesare pentru mai multe aplicații și pot fi refolosite pentru a dezvolta mai rapid diferite soluții. Opțiunea de a reutiliza module pre-construite sau recent dezvoltate, plugin-uri și aplicații întregi le permit utilizatorilor să dezvolte mai rapid aplicațiile necesare.

Platformele low-code și no-code au abilități de glisare și plasare, care facilitează procesul de dezvoltare. Atât dezvoltatorii cetățeni, cât și dezvoltatorii profesioniști beneficiază de facilitățile drag-and-drop oferite în timpul creării aplicațiilor.

Compatibilitate multiplatformă

Platformele low-code și no-code sunt compatibile cu mai multe dispozitive. Această funcționalitate are două avantaje. Pe de o parte, pot fi accesate de pe orice dispozitiv care rulează sisteme operaționale majore. Pe de altă parte, compatibilitatea multiplatformă permite utilizatorilor să construiască aplicații care pot rula pe platformele și dispozitivele de bază.

Instrumentele low-code și no-code simplifică și eficientizează mai multe etape ale ciclului de viață al dezvoltării software-ului, cum ar fi depanarea, testarea și implementarea. Utilizatorii au acces la informații despre aplicațiile create și dezvoltarea acestora și le oferă posibilitatea de a reveni la versiunile anterioare. Acest pas poate fi necesar pentru o mai bună gestionare a ciclului de viață al aplicațiilor.

Securitatea platformelor low-code și no-code

Un aspect relevant în alegerea unei platforme de tip low-code sau no-code este nivelul de securitate. Indiferent cât de funcțional și ușor de utilizat este un instrument low-code și no-code, daca nu este sigur, nu este o soluție suficientă. Trebuie să te asiguri că platforma de dezvoltare pe care o utilizezi oferă securitate adecvată pentru a proteja aplicațiile pe care le construiești.

De asemenea, sistemele low-code sau no-code trebuie să fie scalabile. Platforma pe care o alegi trebuie să fie capabilă să construiască noi aplicații care să facă față unei creșteri a utilizatorilor pe măsură ce afacerea ta se dezvolta, indiferent de numărul propriu de angajați.

Instrumentele no code și low-code pot fi ușor folosite de start-upuri, care trebuie să introducă rapid aplicațiile pe piață, dar și de întreprinderile mari. Haideți să facem următorul exercițiu. Membrii echipei discută ce soluții au pentru a automatiza un proces. Scrierea unui cod, depanarea, testarea și restul etapelor ar consuma timp si bani.

Cu instrumentele low-code și no-code, îți poți pune idea în practică și lansa un produs, într-un timp foarte scurt și cu resurse minime. Spre comparație, dacă îți construiești un departament IT, costurile vor fi mai mari. În plus, pot să apară diferențe de gândire între furnizor și client. Acestea vor întârzia implementarea soluției dorite. Poți citi mai multe despre acest subiect aici.

Această nouă generație de platforme low-code și no-code este concepută pentru a face relativ ușor pentru oameni proiectarea, construirea și lansarea rapidă a aplicațiilor, fără a fi nevoie să îți faci griji cu privire la chestiuni subtile ce țin de programare sau la cerințele de scalabilitate. Însă alegerea unei platforme care să răspundă nevoilor tale de dezvoltare este esențială. Programează o întâlnire aici, ca sa găsim împreună cele mai bune soluții.