Remote work: avantajele pentru antreprenori si angajati
Remote work este un stil de lucru care permite profesionistilor sa isi mute biroul oriunde gasesc inspiratia de a-si indeplini sarcinile cu succes. Mai ales in ultimul an, munca la distanta a devenit o practica larg raspandita.
Restrictiile determinate de pandemia de Covid-19 au obligat antreprenorii sa gaseasca solutii pentru optimizarea afacerilor lor. Acolo unde contactul cu clientii si colegii s-a putut realiza prin intermediul dispozitivelor inteligente, munca la distanta a luat locul mediului traditional. Productivitatea a crescut in timpul pandemiei de Covid-19, iar tot mai multi oameni doresc sa lucreze in continuare la distanta.
BIROUL DE CRIZA
Conceptul de remote work nu este nou si nici nu trebuie confundat cu cel de munca de acasa. Angajatii la distanta pot opta pentru a-si instala biroul intr-o cafenea sau spatiu de coworking, dupa cum vom vedea in cele ce urmeaza. Asadar, nu vor petrece toata ziua in pijamale.
Criza economica din 2008 a constrans companiile sa reduca cheltuielile pentru birouri. O solutie a fost ca unii angajati sa lucreze la distanta. Astfel, spatiile necesare pentru sedii au putut fi redimensionate si scazute cheltuielile imobiliare.
Pe masura ce economia si-a revenit, o parte din angajati a revenit la lucru. Munca la distanta a ramas oarecum apanajul freelancerilor. Lock down-ul impus anul trecut ne-a adus din nou la biroul de criza de acasa.
Multi angajati au descoperit ca nu trebuie sa lucreze intr-un anumit loc pentru a-si executa sarcinile cu succes. Pentru multi, distantarea fata de colegi a dus la cresterea productivitatii. Aceasta deoarece au disparut tentatiile de genul pauzelor repetate de cafea sau zgomotele produse de restul echipei.
AVANTAJE ALE REMOTE WORK PENTRU MANAGERI
Pentru multi antreprenori, perioada de pandemie a insemnat reducerea businessului si pierderi. In plus, ne confruntam cu o criza de personal in toate domeniile. Managerii au fost nevoiti sa gaseasca solutii. Una dintre acestea este remote work.
Printre principalele avantaje ale muncii la distanta este antreprenorul nu mai are nevoie de sedii care sa gazduiasca un numar mare de angajati. Deci remote work permite un control mai bun asupra costurilor generate de plata chiriei, a utilitatilor si dotarea sediului. Angajatii care lucreaza la distanta pot veni cateva zile pe saptamana sau pe luna la sediu, pentru a interactiona direct cu colegii si a stabili sarcinile urmatoare.
Remote work permite si contractarea serviciilor unor specialisti care locuiesc pe alte continente. Acesta este un avantaj major mai ales in cazul proiectelor care necesita implicarea unui mare de colaboratori, cu specializari precise.
Mai mult decat atat, recrutarea internationala poate aduce un suflu nou in modul de abordare al businessului. Fiecare persoana care lucreaza la distanta poate contribui cu propria experienta de business si de viata, iar acest mix poate revitaliza o afacere care a stagnat pe timpul pandemiei.
AVANTAJELE REMOTE WORK PENTRU ANGAJATI
In timpul lock down-ului, retelele sociale au fost invadate de fotografii si inregistrari video care ne prezentau „biroul” din curtea din spate sau de pe terasa casei in care locuia persoana care posta. Ganditi-va astfel: cum ar fi ca, in loc sa pierdeti timp pretios in trafic, sa puteti lucra de oriunde?
Timpul irosit pe drum poate fi folosit pentru a depasi cu succes obiectivele asumate.
Remote work ca stil de viata
„Biroul” ales pentru a desfasura munca la distanta poate fi o cafenea care va inspira sau, de ce nu, o faleza. Angajatii la distanta pot aprecia faptul ca pot lucra de oriunde ca pe o motivatie sau o recompensa pentru munca lor excelenta.
Astfel, ei sunt stimulati sa isi depaseasca in continuare obiectivele, deoarece aceste realizari le permit sa isi pastreze stilul de viata pe care l-au iubit.
Cei care aleg lucrul la distanta au program flexibil, astfel incat sa se bucure de reusite atat pe plan profesional, cat si personal. Pot sa isi stabileasca orele de lucru in functie de orele la care trebuie sa duca copiii la scoala, de exemplu. Altii pot opta sa lucreze la distanta la orele la care ating nivelul maxim de productivitate.
Un angajat la distanta isi poate face programul de lucru astfel incat sa poata urma cursuri de specializare in domeniul sau de activitate sau sa invete ceva nou. Deoarece nu este supus unui program strict la un loc de munca permanent, un angajat la distanta ar putea urma un master sau un curs de formare continua in timpul zilei. El poate lucra mai mult seara sau in alte intervale convenabile.
Practic, pandemia de Covid-19 a gerenat o schimbare de paradigma culturala. Oamenii nu mai au aceleasi conceptii cu privire la ce inseamna un loc de munca adecvat. Munca la distanta a valorificat aceasta noua libertate.
CUM FUNCTIONEAZA REMOTE WORK?
Munca la distanta nu functioneaza dupa un tipar. Oamenii pot alege sa lucreze intr-un mod care sa le ofere confort. De exemplu, unii oameni au posibilitatea de a lucra de la distanta pentru majoritatea saptamanii de lucru. Trebuie insa sa se deplaseze la intalniri fata in fata la birou o zi pe saptamana sau pe luna. Intr-o zi obisnuita, acesti angajati la distanta lucreaza de la birourile lor de acasa sau de la cafenelele din apropiere si pot lucra de la biroul companiei lor atunci cand este necesar.
O alta optiune sunt spatiile de lucru care functioneaza ca hub-uri de productivitate, comunitate si tehnologie. Acestea ofera o conectivitate excelenta la retea si oportunitati de intalnire cu alti profesionisti din domeniu sau domenii conexe. Spatiile de coworking pot fi utilizate de persoanele cu locuri de munca cu norma intreaga, freelanceri si chiar antreprenori care doresc sa inchirieze un spatiu de birouri pentru ei sau personalul lor.
Remote work reduce stresul la care sunt expusi angajatii. Stim cu totii ca stresul are impact negativ asupra sanatatii, asa ca oamenii care lucreaza la distanta pot fi mai sanatosi si mai fericiti.
Acest fapt a fost atestat in cadrul unui studiu publicat de Royal Society for Public Health din Marea Britanie. Cercetatorii au constatat ca 55% dintre participanti s-au simtit mai stresati ca urmare a faptului ca pierdeau timp pe drumul catre si de la birou.
In plus, rata de absenteism este mai mica in cazul celor care lucreaza la distanta, conform unui studiu realizat in 2014 de PGi.
Angajatii mai fericiti si mai sanatosi au un randament mai bun si se simt mai dedicati companiilor lor. Din aceasta perspectiva, munca la distanta este o afacere buna.