googlepagespeed-800-c-90
Categorie: Online Exposure

Cum sa-ti optimizezi viteza de incarcare a site-ului tau in 6 pasi simpli

Nimic nu ruineaza un site web mai mult decat o experienta cu incarcare slaba. De fapt, Google a spus ca vizitatorii care au un timp de incarcare de sapte secunde au cu 113% mai multe sanse de a iesi de pe pagina.

Viteza de pagina este atat de importanta pentru experienta utilizatorului incat Google a inceput sa o includa pe ca unul dintre factorii de clasificare in 2018. Acum, chiar daca lucrati cu tarie pe strategiile SEO, o viteza scazuta a paginii ar putea permite un alt site – poate chiar unul dintre competitorii dvs. – sa fie afisat in fata unor rezultate de cautari cruciale a motorului de cautare.

Pentru cei care doresc sa inteleaga timpul de incarcare, Google ofera un instrument gratuit PageSpeeds Insights care va poate da un scor la pagina pe o scara de la zero la 100.

Raportul este curat si simplu. Dar, daca nu sunteti persoana cea mai avansata in materie de tehnologie, poate fi putin greu sa intelegeti ce inseamna, in realitate, unele dintre sugestiile raportului.

Multe dintre sugestiile PageSpeed Insights ar putea fi de fapt destul de simple de preluat – chiar daca nu sunteti un dezvoltator web.

Pentru a va ajuta sa imbunatatiti experienta utilizatorilor si sa va ocupati de timpul de incarcare lent, iata un ghid in 6 pasi pentru obtinerea unui scor de viteza ridicat. Pentru fiecare pas, vom explica de ce este important, va oferim informatii despre cum sa faceti acest lucru si va informam daca un expert tehnic ar putea avea nevoie sa se implice.

1.Determinati daca si unde sunteti lenti

Multe CMS-uri au intrumente integrate sau optiuni de plugin care va pot ajuta sa aflati de ce intregul dvs. site sau o anumita pagina are un timp de incarcare lent. Inainte de a lua orice actiune de remediere a timpului de incarcare a site-ului dvs., ar trebui sa utilizati unul dintre aceste instrumente pentru a obtine o intelegere de baza a locului in care stati in prezent. Acest lucru va va ajuta sa restrangeti pasii reali care trebuie luati pentru a imbunatati timpul de incarcare al site-ului dvs. web.

Google PageSpeed Insights, pe care l-am evidentiat mai sus, ar putea fi unul dintre cele mai bune ghiduri ale dvs. – mai ales daca scopul dvs. este atingerea unui scor de viteza ridicat al paginii Google in mod specific.

Unele dintre celelalte instrumente sunt, de asemenea utile deoarece va pot oferi o scurta descriere a altor detalii legate de viteza site-ului dvs.

2.Comprimati-va imaginile

Imaginile mari sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale vitezei lente a paginilor. Exista multe opinii diferite cu privire la dimensiunea optima a fisierului. In timp ce unele host-uri spun ca ar trebui sa aveti fisiere sub 200KB, unele sugereaza ca va merge sub 70KB. Dezvoltatorii Google sugereaza sa mergeti la fel de mici ca inainte de a pierde claritatea.

Pentru a va micsora imaginile fara a distruge total calitatea, va sugeram sa comprimati fisierele cu un software gratuit, sau Photoshop.

Inainte de a incarca o imagine, utilizati Photoshop sau alt software de editare pentru a decupa sau a mari pana la rezolutia exacta care va aparea pe site.

Dimensiunea afisarii dvs. nu este aceeasi cu dimensiunea fisierului dvs. Dimensiunea afisarii este pur si simplu marimea unei imagini care apare pe site-ul dvs. web.

Dimensiunea fisierului dvs. este dimensiunea imaginii reale pe care ati incarcat-o. Daca aveti un fisier mare si o dimensiune mica a afisajului, fisierul mare are in acelasi timp acelasi timp de incarcare ca si in cazul in care avea o dimensiune gigantica de afisare. In mod opus, daca incarcati un fisier mic si il prezentati la o dimensiune mica, se va incarca mai rapid.

O regula buna este de a decupa imaginea la dimensiunea exacta a afisarii pe care o veti afisa pe pagina dvs., apoi comprimati fisierul imaginii pentru a face sa fie nevoie de mai putin spatiu de stocare.

De exemplu, daca CMS va taia sau redimensiona automat o imagine de la 500px la 300px, ar trebui sa o decupati manual la aceeasi dimensiune exacta inainte de a o incarca. Chiar daca nu vedeti o imagine gigantica pe pagina, fisierul imaginii mare pe care l-ati incarcat ar putea contribui totusi la o incetinire majora.

3.Reduceti sau micsorati codul HTML, CSS si codul JavaScript

CSS, HTML si JavaScript pot contine o multime de cod suplimentar, redundant sau complet inutil. Similar cu imaginile, aceste date va pot incetini pagina.

Pentru a evita acest lucru, dezvoltatorii Google sugereaza sa “diminuati” codul. Diminuarea micsoreaza codul dvs. prin eliminarea limbajului inutil, a notelor si a spatiilor care s-ar fi putut sa fi ramas in urma cand o pagina a fost creata sau actualizata.

4.Eliminati elementele de blocare a randarii

Uneori, o pagina va fi codificata pentru a incarca elemente mai putin importante, cum ar fi o bara laterala sau un banner, inaintea continutului principal. Doriti sa prioritizati codul, astfel incat continutul dvs. principal sa fie primul.

5.Accelerati viteza pe mobile

In 2018, 60% din cautarile Google au fost efectuate pe dispozitivele mobile. Impreuna cu recompensele site-urilor optimizate pentru mobil in clasamentele rezultatelor cautarilor, Google va va oferi, de asemenea, un scor mai mare pentru viteza paginii – si, eventual, un clasament mai ridicat – daca site-ul dvs. mobil se incarca rapid.

PageSpeed Insights va poate arata ce scor inregistreaza site-ul dvs. web pe dispozitivele mobile. Dupa ce cautati adresa URL si vedeti raportul, puteti comuta intre filele Desktop si Mobile pentru a vedea scorurile individuale pentru fiecare format.

Daca pagina este lenta, incercati sa optimizati ce vizioneaza vizitatorul pe site-ul mobil. Ascundeti sau minimalizati elemente de pe desktop, cum ar fi fotografii sau casete extra text, care pot parea ciudate sau inutile pe ecranul mic.

6.Evitati sau minimalizati redirectionarile paginilor

O redirectionare este atunci cand un vizitator da click pe un link si apoi este directionat automat catre una sau mai multe locatii diferite inainte de a-si atinge pagina web dorita. Deoarece acest lucru poate lua un timp pretios din viteza paginii dvs., ar trebui sa utilizati redirectionari numai atunci cand este absolut necesar.